Zelf aan de slag

Wat ik graag wil bereiken is dat zoveel mogelijk mensen werk doen waar ze blij van worden en waar ze hun talenten maximaal nuttig gebruiken. Dat zal niet alleen voor die perssonen zelf veel betekenen, maar ook voor hun gezinnen, voor hun medewerkers, voor de organisaties waar ze werken en voor de productiviteit van ons land.

Want wist je dat betrokken medewerkers – dus mensen die echt blij zijn met hun werk –  50% productiever zijn dan niet betrokken medewerkers, dat ze 70 % minder ziekteverzuim hebben en 50 % meer zelfvertrouwen dat ze, mochten ze hun baan kwijtraken, weer snel een nieuwe baan zullen vinden? (artikel van Peter de Waard in de Volkskrant)

Daarom wil ik je graag stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het maken van je motivatiekompas – of motivatiepatroon zoals we het vroeger noemden.

Want dan kan je werk gaan zoeken dat aansluit bij wat jou motiveert.

De Kracht van motivatie voorkant
Klik op de afbeelding voor meer informatie over De Kracht van Motivatie

Het proces

In drie simpele stappen

1. Beschrijven
De activiteiten beschrijven die je met plezier en tot eigen tevredenheid hebt gedaan, vanaf je eerste herinneringen tot nu toe. In en buiten werk en school.
2. Bespreken
Met een vriend of levenspartner of ander familielid erover praten om zo veel mogelijk details boven water te krijgen over je activiteiten.
3. Analyseren
Analyseren wat je gedaan hebt. De vaardigheden, omstandigheden, onderwerpen benoemen waar je mee bezig bent geweest, de meest voorkomende werkverhouding t.o.v. personen die bij de activiteit betrokken waren, en wat je uiteindelijk voldoening gaf in die activiteiten.

In het boek De Kracht van Motivatie, dat ik schreef met Annemiek van Kessel, vind je analyse lijsten die je helpen om het helder te krijgen. Daar staan ook een aantal oefeningen in die je kunnen helpen om het goed te doen.

Ook staan daar suggesties in over hoe je je huidige werk beter passend kunt maken en wat je kunt doen als die helemaal niet past. En er staan veel voorbeelden in het boek van andere mensen die dankzij hun motivatiekompas de volgende stap in hun loopbaan hebben gevonden.

Ten slotte is het goed om te vermelden dat je motivatiekompas een instrument is waar je de rest van je leven op kunt varen.

Professor Rob Vinke – van wie een recensie op de achterflap van het boek staat – liet in 1996 zijn motivatiepatroon maken. Meer dan tien jaar later liet hij me weten; “Iedere keer als er een beroep op me wordt gedaan om iets nieuws te gaan doen haal ik mijn MotivatiePatroon rapport uit mijn bureaula om te kijken of het een passende stap voor mij zou zijn.”

Probeer het dus als je zelf aan de slag wilt gaan. En als je er niet uitkomt kun je contact met me opnemen en samen verder werken.

Of je kunt meteen me mij aan het werk gaan. Bel me als je dat wilt bespreken.

Succes!

Kom je er niet uit?

Neem contact met mij op, dan help ik je en gaan we er samen verder aan werken!